Deze website maakt gebruik van cookies . Dit onder andere voor Het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc. Door gebruik te blijven maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Weetjes

Tennis …..> “Ping-Pong” ……> Tafeltennis : de geschiedenis 

Tennis in zijn huidige vorm ontstond in de UK rond de jaren 1870.

Omdat de weersomstandigheden in de UK niet altijd ideaal waren en buiten spelen nogal eens moeilijk was, werden er varianten uitgedacht door de “betere Britse burgers” om binnenshuis te kunnen spelen.

Als tennisbaan werd de salontafel gebruikt en als net werd er een rijtje boeken opgezet, de bal was een bolletje wol of een wijn/-champagnekurk, terwijl de deksels van sigarendozen dienst konden doen als racket. Na een tijdje werd er ook gebruik gemaakt van rubberen ballen.

Het grootste probleem bij deze vroege tafeltennis-varianten was dus de bal. Rubberen ballen stuiterden echter veel te hard en richtten daardoor in menig huiskamer de nodige schade aan, terwijl hun kurken tegenhangers juist weer niet goed genoeg stuiterden.

Van "Ping-Pong" tot tafeltennis

De Engelsman James Gibb bracht de oplossing in het begin van de 20ste eeuw, die balletjes van celluloid mee naar huis nam van een reis naar Amerika. Deze bleken precies de juiste stuit te hebben. Deze balletjes waren deel van een nieuwe versie van "Gossima"  (een ballenspel).

De fabrikant gaf het spel de extra naam "Ping-Pong" mee. Deze term, die verwees naar het geluid dat tijdens het spelen werd gemaakt, raakte al gauw ingeburgerd als algemene benaming voor dit type spellen.

Omdat "Ping-Pong" een geregistreerde merknaam was, werd daarbij voor de naam "tafeltennis" gekozen. In 1926 werden in Londen de eerste wereldkampioenschappen tafeltennis gehouden.

Dankzij Engelse militairen die het spel mee hadden genomen naar alle uithoeken van de wereld, werd er ook in vele andere landen inmiddels druk getafeltennist.

In die vroege jaren van de tafeltennissport waren het vooral de Hongaren die de toon aangaven, na de Tweede Wereldoorlog namen de Aziatische landen al gauw het roer over. In de jaren '50 domineerden de Japanners en in de loop van de jaren '60 ontwikkelde China zich tot de toonaangevende pingpong-natie. Tot de dag van vandaag weten de Chinezen vast te houden aan hun dominantie in deze sport, die zich sinds 1988 Olympisch mag noemen.

TTC The Charlies Wenduine/De Haan is al 50 jaar de tafeltennis-club in jouw gemeente.